Kelder(tje), bijzonder

Van alle plekken op de wereld om een kelder te realiseren, is Amsterdam niet bepaald een droomlocatie.

 

Alleen al vanwege het grondwater. Als een internationale supermarkt dan in een kelder een grote liftschacht gerealiseerd wil zien, in feite een kleine kelder van 2 x 2 m x 150 m, dan is dat geen eenvoudig project, alleen al omdat de bestaande kelder in 1.5 hoog grondwater is gelegen.

 

Kortom: wie een gat boort in de keldervloer kan een fontein van minimaal 1.50 m hoog verwachten. De oplossing: om het water te beheersen tijdens de aanleg van de liftput, bevestigen we eerst een (casingbuis) haaks op de vloer. De vloer wordt ter plaatse van de casingbuis doorboord en na de kernboring kan een aanvang worden genomen met de bemaling. Het water wordt sneller weggepompt dan het toestroomt, zodat het grondwaterpeil begint te zakken.

 

Pas als het grondwater ver genoeg is gezakt om met de feitelijke aanpak van het werk te kunnen beginnen, wordt de caisingbuis verwijderd. Eerst wordt de vloer, 30 cm dik, ingezaagd en deel voor deel verwijderd.

 

Daardoor ontstaat er ruimte om de buizen te slaan. Segment na segment omdat de werkhoogte van 2,50 meter in de bestaande kelder beperkt is en er een diepte van 15 meter onder het keldervloer niveau moet worden bereikt. Er worden vier buizen aangebracht met de trillingsarme inwendige heitechniek. De buizen worden afgevuld met beton en wapening. Het volgende stadium is het aanbrengen van een damwand van hout, een variatie op de bekende berlinerwand.

 

De schacht begint daarmee al enigszins vorm te krijgen. De zware houten delen, voorzien van messing en groef, maken het mogelijk een deel van het water-veenmengsel ‘af te graven’ want het zijdelings instromen van water wordt door de planken tegengehouden en ook het inkalven van de grond wordt door de damwand voorkomen.

 

De houten damwand reikt tot een diepte van 2,5 meter, gemeten vanaf de keldervloer. Tijdens het ontgraven wordt de houten wand voorzien van een schoorconstructie, voor veiligheid en stabiliteit.

 

Er wordt een werkvloer aangelegd waarop de wapening komt voor de vloer die de bodem van de schacht moet gaan vormen. Er wordt inmiddels nog steeds water weggepompt, onder meer door een vlotterpomp die zich onder de vloer bevindt en die dus als verloren kan worden beschouwd. De vloer van de schacht wordt gestort en daarop volgt het vlechtwerk voor de wanden. De planken van de berlinerwand fungeren daarbij als verloren bekisting.

 

Zijn de wanden van de schacht gestort en afgewerkt, dan kan de verbinding met de bestaande keldervloer tot stand worden gebracht.

 

Helemaal waterdicht is die betonlas niet te maken, maar de gespecialiseerde vochtbestrijders van Soil-ID krijgen met injecties van waterwerende gels de aansluiting tussen de bestaande en de verdiepte kelder alsnog droog.

 

Project geslaagd, niet groot, toch bijzonder.
Meesterschap op de m².